Hemliga rum - Vallgraven

Då fortsätter vi med hemliga rum bilderna!

Detta blir från vallgraven i Karlsborgsfästning! Jätte fin och lite läskigt. I tunnlarna ville man inte bli instängd!






Ett litet kikhål... En låång tunnel på andra sidan!




Till vänster ser ni små små gluggar. Där satt man på vakt för att skjuta fienden om dom kom! Valven till höger är fyllda med sand och jord. Där fångas kulan upp!



Detta var lite läskigt... Jätte kallt, mörkt, blött och trångt! Tänk att bli instängd där! Då hade jag nog fått panik! Smilla tyckte också att det var lite läskigt att gå där... det fanns MASSOR av dessa gångar!
Blindgångar som de kallades för. Om fienden var uppe på vallen så kunde man placera ut sprängämnen i tunnlarna och spränga fienden underifrån!




En brunn att hämta vatten från!
Men själva brunnen är rekvisita från Göta Kanal 3. Den spelades ju in i karlsborgsfästning.





Vakter på väg!



Om en fånge rymde förr så sköt vakterna 3 skott i luften. Då visste byborna att en fånge var på rymmen! Om man fångade fången levande så fick man betalt! Det ser man på bilden ovan. En bonde får betalt för att ha fångat en fånge.







Var de döda fångarna tog vägen är det ingen som vet...
frågan är om de fick begravas på vigdmark?? Mycket spekulerade om denna fråga...

På Karlsborgsfästning fanns det ca 3000 fångar! Dom byggde hela fästningen! Vilket slit! Jag är så imponerad! När dom började bygga så hade de räknat med 10 år. Men det tog 90!!!



Denna lilla krabat heter nåt jätte knepigt namn som jag inte minns, men det finns endast 100 stycken kvar i Sverige! Varav 25 stycken bor i en av tunnlarna på Karlsborg! Ingen får gå in dit! Vilken vi förstår, men hade varit kul att se dom! =)










Deras vatten/avloppssystem var ju häftigt! Runt om hela vallen såg det ut såhär. det gick ut från vallen och ner hit!




Kanonen!
När denna installerades 1901... var det 1901?? Hum... tror det... Då var den redan omodern! Denna hade ett slätt eldrör, och då hade man börjat med räfflade eldrör!





Uppe på vallen stack detta upp från kanonen! dom hade provskjutit på denna kupol, för att se om den klarade det! Och visst gjort den det! =)




Bild uppifrån!









Smilla var så varm så efter vårat besök på fästningen så gick vi ner till Vättern.
Hon fick svalka sig lite!


Vi ser verkligen framemot hemliga rum igen! =)





Kommentarer
Postat av: Ingemar

Kul med dom fina bilderna från Karlsborg. Det var ju mitt andra hem under värnplikt och plutonchefsskola. Vi brukar träffas 1 gång per år, vi som har gjort utb där. I år blir det i sep.

2012-05-29 @ 09:56:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: