Nu är diskussionen igång igen om köttmärkning.
Vad vill vi som konsumenter se i hyllan?
Vill vi se vart djuret är fött, uppfött och slaktat?
Eller nöjer vi oss med att få veta att djuret är uppväxt i EU?
För mig är det otroligt viktigt att jag vet att köttet kommer från Sverige! Att jag VET att djuret är fött, uppfött och slaktat här! Jag skulle aldrig kunna köpa kött från tex, Holland, Tyskland eller Danmark.
Men varför vill jag inte köpa kött från dessa länder?
Jo, jag vill vara frisk! Jag vill kunna känna lugnet, att när jag blir sjuk så kan jag få antibiotika som botar mig. I många länder (ex. Danmark, Holland) ger man djuren antibiotika i förebyggande syfte. För att de inte ska bli sjuka!
I Sverige är detta förbjudet.
Här ger man endast antibiotika till djuren om de är sjuka. Lantbrukaren får inte förvara mediciner hemma utan all medicinering sker på veterinärens inrådan. Veterinären kommer alltid ut till gården och undersöker djuret. Sen får man en exakt dos av den aktuella medicinen som man sedan ger djuret.
I Danmark klipper man av grisarnas knorr pga att grisarna tuggar på varann. Det beror på att de är för många i boxarna och att de inte har någon halm.
I Sverige har grisarna mer plats och de får ha knorren kvar. De har även halm att böka runt i. När jag var i Umeå och jobbade så gav vi grisarna en boll ibland. De älskade det! Det blev som en fotbollsmatch. De kunde även få papper som skulle slängas (vanliga A4) det älskade de att böka runt i och leka med tills det bara var smulor kvar.
Det som kommer hända om ursprungsmärkningen försvinner är att transportföretagen vinner på detta. Även slakterierna. Då kan de få tag i billig råvara och slår ut den svenska lantbrukaren!
Jag kommer alltid att köpa svenskt kött! Det är viktigt för Sveriges öppna landskap, för arbetsmarknaden och för miljön!
Finland har en otroligt hög självförsörjningsgrad. Så även Tyskland! De bägge länderna har vart med om krig och vet att man måste ha mat.
Vi i Sverige är bortskämda snorvalpar! Vi värnar inte ett dugg om våran självförsörjningsgrad!
Om importen skulle styrpas, så skulle vi klara oss i ca en och en halv dag! (1.5)
Pinsamt är vad det är!
Så, vad vill du se på hyllan i framtiden på ICA!? Vill du se vart djuret är fött, uppförr och slaktat, eller räcker det med att veta att djuret kommer från EU?